18,9 Milyar TL’lik e-Ticaret Pazarı KEP Uygulamasına Geçiyor

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) yayımladığı rapora göre, Türkiye’deki e-ticaret pazarı 18,9 milyar TL’ye ulaştı. E-ticaret pazarında 9. ülke olan Türkiye’nin, e-ticaret hacminin 2015 yılında 62 milyar TL’ye ulaşacağı öngörülüyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) yayımladığı rapora göre, Türkiye’deki e-ticaret pazarı 18,9 milyar TL’ye ulaştı. E-ticaret pazarında 9. ülke olan Türkiye’nin, e-ticaret hacminin 2015 yılında 62 milyar TL’ye ulaşacağı öngörülüyor. Hızla büyüyen e-ticaret sektörü, yenilikçi uygulamalarla şekillenmeye devam ediyor. Bu yeniliklerin başında, e-ticaret sektörünün KEP uygulamasına geçmesini öngören yönetmelik yer alıyor. BTK tarafından yetkilendirilmiş güven kurumu TÜRKKEP, KEP Hizmet Sağlayıcı olarak, tüm Türkiye’de yetkili başvuru merkezlerinden oluşan yaygın hizmet ağıyla KEP hizmeti veriyor.

26 Ağustos 2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” ile e-ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere e-tebligata elverişli Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi bulundurma ve bu adreslerini internet sitelerinin ana sayfasında “İletişim” başlığı altında sunma zorunluluğu getirildi. Elektronik ortamda satış yapan hizmet sağlayıcılar ile hizmet sağlayıcıların, yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde e-tebligat için KEP adreslerini edinmeleri gerekiyor. Güven kurumu TÜRKKEP, tüm Türkiye’de yetkili başvuru merkezlerinden oluşan yaygın hizmet ağıyla KEP hizmeti sağlıyor. E-imzası veya mobil imzası olanlar KEP adreslerini TÜRKKEP’ten online olarak alabiliyor.

KEP uygulamasıyla e-ticaret daha hızlı ve daha güvenli olacak

Elektronik ortamda yasal geçerliliği olan, güvenilir, inkâr edilemez şekilde e-belge paylaşımı ve bildirim aracı olarak kullanılan KEP sistemi sayesinde; kurumlar ve bireyler; ticari, hukuki, resmi işlerini daha güvenli, hızlı, verimli ve tasarruflu şekilde yapabiliyor. E-ticaret firmaları da diğer kurumlar gibi; kamu kurumlarıyla, diğer ticari kuruluşlarla ve müşterileriyle yazışma, dekont, makbuz, talimat, ödeme emri, tebligat, bildirim, ihtar, ihbar, mutabakat, teyit, fatura itirazı, üyelik, abonelik, müşteri bilgilendirme, müşteri şikayetlerini cevaplandırma, beyanname, bildirge, teklif, sipariş, sipariş onayı gibi birçok işlemi yapabiliyorlar. KEP adresi ile mesai saatlerine bağlı kalmaksızın ve nerede olunduğundan bağımsız olarak, yasal geçerli ve güvenli olarak işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca KEP kullanımı, kurumların iş gücü, fiziksel arşiv, posta, kargo, kırtasiye ve işçilik masraflarından önemli oranlarda tasarruf edebilmelerini sağlıyor.

Tüketiciler, istek ve şikâyetlerini KEP ile hızlı şekilde bildirebilecek

Bireysel KEP hesabı sahipleri özel, ticari, hukuki tüm yazışma ve belge gönderimlerini ve alımlarını vakit harcamadan, güvenle, düşük maliyetle ve doğaya katkıda bulunarak yapabiliyor. Bireyler, günlük hayatlarında KEP’i, e-ticaret siparişleri, banka talimatları, başvuru, dilekçe, kredi kartı hesap özeti dökümleri, kira kontratı yapma veya feshetme, abonelik başvurusu veya iptal işlemleri gibi birçok alanda kullanabiliyor. Ayrıca, satın alınan ürüne yönelik, istek veya şikâyet bildirimleri de KEP sayesinde gerçekleştirebiliyor.

By Ecem Kurumsuz 15 Apr, 2024
We're absolutely thrilled to announce that we'll be exhibiting at the UNLOCKPOTENTIAL @BEYOND2024 segment of the 4th BEYOND Exhibition in Thessaloniki this April.
innovation days
By Ecem Kurumsuz 21 Dec, 2023
Emakin was at Huawei Cloud Retail Industry Innovation Day!
Share by: